Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

Recept Samosa

  • Yolanda

    Samosa

    Ingredienten:

    450 gr. bloem

    ½ theel. zout

    100 gr. gesmolten boter

    1½-2 dl. koud water

    3 middelgrote aardappelen

    1/3 bloemkool, in kleine roosjes gesneden

    200 gr. doperwtjes

    4 eetl. ghee

    2 fijngemaakte gedroogde pepertjes

    1 theel. komijnzaad

    6 kruidnagels

    2 kaneelstokjes

    ½ theel. geraspte gember

    ½ theel. gemalen koriander

    ½ theel. kurkuma

    ½ theel. asafoetida

    1 mespuntje versgeraspte nootmuskaat

    2 theel. zout

    3 eetl. fijngehakte korianderblaadjes

    ghee om in te frituren

    Bereiding:

    Doe de bloem en het zout in een kom en druppel er de gesmolten boter overheen.

    Wrijf de boter met uw vingertoppen door het meel, tot het mengsel op grove broodkruimels lijkt.

    Meng er langzaam het water doorheen en pak het meel samen om een deeg te maken.

    Kneed het deeg krachtig door, tot het glad en zacht is en niet meer aan uw vingers plakt.

    Maak een bal van het deeg, wikkel er vershoudfolie omheen, en leg het deeg in de koelkast.

    Nu maakt u de vulling. Kook de erwtjes tot ze gaar zijn en laat ze uitlekken. Schil de aardappels en snij ze in dobbelsteentjes.

    Zet een pan op het vuur en bak het komijnzaad, de kruidnagels, de kaneelstokjes, de geraspte gember en de pepertjes in twee eetlepels ghee. Daarna strooit u er de poederspecerijen bij.

    Doe er nu de dobbelsteentjes aardappel en de bloemkoolroosjes bij.

    Laat alles een paar minuten bakken, terwijl u blijft roeren.

    Voeg 2 eetl water toe, dek de pan af, draai de vlam laag en laat alles een kwartiertje koken, tot de groenten gaar zijn.

    Haal de pan van het vuur en maak de groenten enigszins fijn met een stamper.

    Roer de erwtjes, het zout en de fijngehakte korianderblaadjes door de groenten heen en spreidt de inhoud van de pan uit op een schoon oppervlak, zodat alles kan afkoelen terwijl u het deeg uitrolt.

    Maak 15 balletjes van het deeg. Rol elk balletje uit tot een schijf van ongeveer 10 cm doorsnee.

    Leg op de ene helft van het deeg een eetlepel van de groentevulling. Vouw de andere helft van het deeg daar overheen en knijp de rand goed samen.

    Plooi de samengeknepen rand.

    Verhit de ghee in een wok boven een matig hoge vlam.

    Bak zoveel samosa’s tegelijk als er naast elkaar in de ghee kunnen liggen.

    Keer ze regelmatig totdat beide kanten goudbruin zijn.

    Haal de samosa’s uit de ghee en laat ze uitlekken.

    bron: hindoestaanspunt.nl

  • Louis Stiller

    Heb dit recept geprobeerd, maar er zitten *veel* te veel kruiden in.